Boeken

Home / Portfolio / Boeken

FUDP_cover_webFILMERVARINGEN UIT DE PRAKTIJK

Soms lopen Nederlandse films helemaal fout. Maar weinig mensen weten hoe het er echt aan toe gaat achter de schermen. Filmer Paul Ruven onthult in tientallen anekdotes hoe een aantal Nederlandse films tot stand kwamen. Van het eerste filmidee tot en met de première. Verrassend, soms hilarisch, soms ongelooflijk.

Paul Ruven spaart zichzelf daarbij niet. Hij vertelt ook over drie van zijn films, die door de kritiek neergesabeld zijn.  Want daar leer je nou juist van.  Hoe ging “Het bombardement” met Jan Smit, “Ushi Must Marry” met Wendy van Dijk, en “De overgave” (de Nederlandse “Fifty shades”) van filmdroom naar die recensies?

“Filmervaringen uit de praktijk” vertelt voor het eerst hoe het allemaal gaat achter de schermen van Nederlandse films.  Ruim driehonderd bladzijde leerzaam leesplezier met nou eindelijk eens concrete voorbeelden, over BN-ers, losers, ego’s, geld, roem, dolken in ruggen, en natuurlijk over filmdromen. “Wat ik niet op filmschool leerde”.

Voor ik aan dit boek begon, vroeg ik een hoop mensen uit de film en tv-wereld met wie ik de afgelopenvijfentwintig jaar samenwerkte wat voor soort boek zij het liefst zouden lezen. Meer technisch? Meer een naslagwerk? Bijna iedereen antwoordde hetzelfde. Erland Galjaard (programmadirecteur RTL) verwoordde het misschien wel het helderste: “graag een persoonlijk boek in plaats van een naslagwerk. Graag beroemde voorbeelden in plaats van algemeen. Dus herkenbaar, urgent en uitgesproken. Persoonlijk. Juist door echte verhalen en jouw emoties leerzaam. Zorg dat het niet te technisch wordt. Dus graag de verhalen van hoe dat nou gaat aan de hand van aansprekende voorbeelden die we herkennen. Leuk!”

Bestel hier

 


HET GEHEIM VAN HOLLYWOOD

RIJK DOOR 1 ZIN: HOE VERZIN JE EEN GOUDEN FILM IDEE EN HOE VERKOOP JE HET?HGVHRI1Z_front_web

Wegens succes herdrukt! Twee boeken voor de prijs van één: “Het geheim van Hollywood, de succesformule voor schrijvers, acteurs, regisseurs en andere filmliefhebbers”. Al jaren het best verkochte scenarioboek van Nederland. Pieter Bart Korthuis: “Als ik Penoza schrijf, ligt dit boek naast mijn toetsenbord”

“Rijk door 1 zin. Het gouden filmidee: Hoe verzin je het? En hoe verkoop je het?” Al jaren het beste verkochte hoe-ga-je-verder-met-je-filmidee-boek van Nederland. Eindelijk herdrukt! Matthijs van Nieuwkerk: “Als je hierin begint te lezen kun je niet meer stoppen!” Deze twee boeken samen voor de prijs van één.

Bestel hier

DE NIEUWE REGISSEURS

In DE NIEUWE REGISSEURS geeft een bijzondere nieuwe generatie van Nederlandse regisseurs voor het eerst een inkijk in hoe zij werken. Hoewel ze nog aan het begin van hun carrière staan, hebben sommige al films gehad op prestigieuze filmfestivals als Cannes, Berlijn en Venetië. Hoe komt het nou dat zoveel nieuwe regisseurs zulke bijzondere en vooral eigen films maken, die overal op de wereld (h)erkend worden? Ze geven hier zelf antwoord op. En daarbij vertellen ze bevlogen hoe zij werken: Vanaf de eerste inspiratie tot de laatste schnitt van de film. Als extra geeft elke regisseur in een filmpje zijn beste tip via QR-code. De geïnterviewde regisseurs in DE NIEUWE REGISSEURS zijn Urszula Antoniak (“Nothing Personal”), David Verbeek (“R U There”), Martijn Maria Smits (“C’est déjà l’été”), Danyael Sugawara (“Alles stroomt”), Sacha Polak (“Hemel”), Arne Toonen (“Black Out”), Esther Rots (“Kan Door Huid Heen”), Bobby Boermans (“Claustrofobia”), Hanro Smitsman (“Skin”), Eugenie Jansen (“Tussenland”), Nanouk Leopold (“Guernsey”), Fow Pyng Hu (“Paradise Girls”), Jaap van Heusden (“Win Win”), Joost van Ginkel (“170 Hz”), Marc de Cloe (“De sterkste man van Nederland”)

Bestel hier