Home

Producent | Regisseur | Scenario

Welkom op de website van Paul Ruven

International Emmy nominated producer Paul Ruven is also screenwriter and director of movies, tv drama and documentaries. He is for instance co-producer and co-screenwriter of the movie “My best friend Anne Frank”: Netflix bought the worldwide rights. In the first week the movie was number 2 non-English language Netflix movies worldwide, in more than 60 countries at number 1 including the Netherlands. The Academy of Motion Pictures and Arts has acquired the screenplay of the movie for her Core Collection. 

Paul Ruven is producent bij Talent United Film & Tv, regisseur, scenarioschrijver en script doctor voor films en tv. Als regisseur is zijn kenmerk dat hij onnavolgbaar is: Elke nieuwe film, die hij regisseert, is totaal anders (anders wordt het saai en voorspelbaar), altijd zoekt hij de grens op (op zoek naar verrassing, iets nieuws, een nieuw genre, nieuw verhaal- of filmtaal) en altijd neemt hij een bewust film-risico (zonder risico geen opwinding, en er zijn al genoeg dezelfde films) van extreem artistieke films tot publieksfilms, en daarom krijgt zijn werk vaak extreme reacties (heel goed of heel slecht, heel bewonderend of krakend, maar nooit middelmatig, saai, of voorspelbaar, het is nul sterren of vier sterren). Dat is het risico als je een bewust risico neemt om niet stil te blijven staan maar echt verder te komen. Een van de belangrijke thema’s in zijn werk is de onvermoede kracht van mensen om weer op te staan bij onverwachte grote tegenslagen of problemen.

1 Int Emmy nominatie. Netflix kocht de wereldwijde rechten voor de speelfilm “Mijn beste vriendin Anne Frank”, die hij co-produceerde en waarvoor hij samen het scenario schreef, dat opgenomen is in de Core Collection van the Academy of Motion Pictures and Arts. In de eerste week was de film nummer 2 best bekeken non-English Netflix movies in de wereld, in meer dan 60 landen op nummer 1 inclusief Nederland. 3 Gouden Kalveren. 4 Gouden Kalveren nominaties. 1 Rembrandt voor de best bezochte Nederlandse film van het jaar.  1 Academy Award for Best Foreign Student Movie: co-scenario, “Alaska”, regisseur Mike van Diem. Selecties in Berlijn (2x) en vele andere internationale filmfestivals, retrospectief op filmfestival Karlo Vivary.  Kijk voor door hem geproduceerde films, tv drama en documentaire op het CV, links hiervan, linkerzijkant.

Regisseur en co-scenario van een van Nederlandse succesvolste speelfilms: ‘Filmpje’: Meer dan 1 miljoen bezoekers. Behaalde 4 Gouden Films (voor meer dan 100.000 bezoekers) en 3 Gouden Pennen (voor scenario’s voor meer dan 100.000 bezoekers). Lid van de NAPA, Dutch Academy For Film (DAFF) en jurylid voor de Internationale Emmy Awards.

Schreef samen met Marian Batavier de succesvolle scenarioboeken HET GEHEIM VAN HOLLYWOOD en RIJK DOOR 1 ZIN (nu te koop als voordelig dubbelboek); schreef samen met Robbert Vos een boek over regisseren: DE NIEUWE REGISSEURS (druk op de plaatjes hiernaast). Schreef het boek FILMERVARINGEN UIT DE PRAKTIJK: WAT IK NIET OP FILMSCHOOL LEERDE.

NIEUW DUBBELBOEK: “DOCUMENTAIRE, 4 BESLISSERS EN 18 NIEUWE MAKERS OVER HOE JE EEN BIJZONDERE DOCUMENTAIRE KRIJGT” MET GRATIS BOEK ERBIJ “DE NIEUWE REGISSEURS”

In het interviewboek “Documentaire, 4 beslissers en 18 nieuwe makers over hoe je een bijzondere documentaire krijgt” vertellen 4 beslissers (3 van de Publieke Omroep en 1 van het Filmfonds) welke keuzes zij maken en geven inspirerende tips. Dat geldt ook voor 18 nieuwe documentairemakers, die in binnen- en buitenland al prijzen winnen en op grote filmfestivals draaien. Maar ook nieuwe makers, die uit een heel andere hoek komen als videoclips, commerciële tv, commercials en bijvoorbeeld Videoland. Met extra speciale videotips van de nieuwe makers. De schrijvers Paul Ruven (Emmy genomineerde producent van documentaires, winnaar 3 Gouden Kalveren) en Dennis Alink (filmjournalist en maker van documentaires over Herman Brood en Freek de Jonge) raden het boek -uiteraard- enorm aan,  voor iedereen die meer wil weten over hoe het (nou echt) werkt bij documentaires.  Gratis bij dit boek komt het interviewboek “De nieuwe regisseurs”, over speelfilmregisseurs die vertellen hoe speelfilms van het begin tot het eind tot stand komen. Hoe komt het nou dat zoveel nieuwe regisseurs zulke bijzondere en vooral eigen films maken, die overal op de wereld (h)erkend worden? Ze geven hier zelf antwoord op. En daarbij vertellen ze bevlogen hoe zij werken: Vanaf de eerste inspiratie tot de laatste schnitt van de film. Als extra geeft elke regisseur in een filmpje zijn beste tip via QR-code. De geïnterviewde regisseurs in DE NIEUWE REGISSEURS zijn Urszula Antoniak (“Nothing Personal”), David Verbeek (“R U There”), Martijn Maria Smits (“Waldstille”), Danyael Sugawara (“Het mooiste wat er is”), Sacha Polak (“Zurich”), Arne Toonen (“De Boskampi’s”), Esther Rots (“Kan Door Huid Heen”), Bobby Boermans (“Fissa”), Hanro Smitsman (“Skin”), Eugenie Jansen (“Tussenland”), Nanouk Leopold (“Boven is het stil”), Fow Pyng Hu (“Paradise Girls”), Jaap van Heusden (“Win Win”), Joost van Ginkel (“170 Hz”), Marc de Cloe (“Mannenharten”)391 Bladzijde. Prijs 17.50.

Bestel nu

BOEK: FILMERVARINGEN UIT DE PRAKTIJK: WAT IK NIET OP FILMSCHOOL LEERDE 

FUDP_cover_web

Soms lopen Nederlandse films helemaal fout. Maar weinig mensen weten hoe het er echt aan toe gaat achter de schermen. Filmer Paul Ruven onthult in tientallen anekdotes hoe een aantal Nederlandse films tot stand kwamen. Van het eerste filmidee tot en met de première. Verrassend, soms hilarisch, soms ongelooflijk.

Paul Ruven spaart zichzelf daarbij niet. Hij vertelt ook over drie van zijn films, die door de kritiek neergesabeld zijn.  Want daar leer je nou juist van.  Hoe ging “Het bombardement” met Jan Smit, “Ushi Must Marry” met Wendy van Dijk, en “De overgave” (de Nederlandse “Fifty shades”) van filmdroom naar die recensies?

“Filmervaringen uit de praktijk” vertelt voor het eerst hoe het allemaal gaat achter de schermen van Nederlandse films.  Ruim driehonderd bladzijde leerzaam leesplezier met nou eindelijk eens concrete voorbeelden, over BN-ers, losers, ego’s, geld, roem, dolken in ruggen, en natuurlijk over filmdromen. “Wat ik niet op filmschool leerde”.

Voor ik aan dit boek begon, vroeg ik een hoop mensen uit de film en tv-wereld met wie ik de afgelopen vijfentwintig jaar samenwerkte wat voor soort boek zij het liefst zouden lezen. Meer technisch? Meer een naslagwerk? Bijna iedereen antwoordde hetzelfde. Erland Galjaard (programmadirecteur RTL) verwoordde het misschien wel het helderste: “graag een persoonlijk boek in plaats van een naslagwerk. Graag beroemde voorbeelden in plaats van algemeen. Dus herkenbaar, urgent en uitgesproken. Persoonlijk. Juist door echte verhalen en jouw emoties leerzaam. Zorg dat het niet te technisch wordt. Dus graag de verhalen van hoe dat nou gaat aan de hand van aansprekende voorbeelden die we herkennen. Leuk!”

Bestel nu

NIEUWE DUBBELBOEK: HET GEHEIM VAN HOLLYWOOD & RIJK DOOR 1 ZIN: HOE VERZIN JE EEN GOUDEN FILM IDEE EN HOE VERKOOP JE HET? 2 VOOR DE PRIJS VAN 1HGVHRI1Z_front_web

Wegens succes herdrukt! Twee boeken voor de prijs van één: “Het geheim van Hollywood, de succesformule voor schrijvers, acteurs, regisseurs en andere filmliefhebbers”. Al jaren het best verkochte scenarioboek van Nederland. Pieter Bart Korthuis: “Als ik Penoza schrijf, ligt dit boek naast mijn toetsenbord”

“Rijk door 1 zin. Het gouden filmidee: Hoe verzin je het? En hoe verkoop je het?” Al jaren het beste verkochte hoe-ga-je-verder-met-je-filmidee-boek van Nederland. Eindelijk herdrukt! Matthijs van Nieuwkerk: “Als je hierin begint te lezen kun je niet meer stoppen!” Deze twee boeken samen voor de prijs van één.

Bestel nu

DE NIEUWE REGISSEURS

In DE NIEUWE REGISSEURS geeft een bijzondere nieuwe generatie van Nederlandse regisseurs voor het eerst een inkijk in hoe zij werken. Hoewel ze nog aan het begin van hun carrière staan, hebben sommige al films gehad op prestigieuze filmfestivals als Cannes, Berlijn en Venetië. Hoe komt het nou dat zoveel nieuwe regisseurs zulke bijzondere en vooral eigen films maken, die overal op de wereld (h)erkend worden? Ze geven hier zelf antwoord op. En daarbij vertellen ze bevlogen hoe zij werken: Vanaf de eerste inspiratie tot de laatste schnitt van de film. Als extra geeft elke regisseur in een filmpje zijn beste tip via QR-code. De geïnterviewde regisseurs in DE NIEUWE REGISSEURS zijn Urszula Antoniak (“Nothing Personal”), David Verbeek (“R U There”), Martijn Maria Smits (“Waldstille”), Danyael Sugawara (“Het mooiste wat er is”), Sacha Polak (“Zurich”), Arne Toonen (“De Boskampi’s”), Esther Rots (“Kan Door Huid Heen”), Bobby Boermans (“Fissa”), Hanro Smitsman (“Skin”), Eugenie Jansen (“Tussenland”), Nanouk Leopold (“Boven is het stil”), Fow Pyng Hu (“Paradise Girls”), Jaap van Heusden (“Win Win”), Joost van Ginkel (“170 Hz”), Marc de Cloe (“Mannenharten”). GOEDKOPER ALS DUBBELBOEK “Documentaire” en “De nieuwe regisseurs” zie boven

Bestel nu
Boeken kopen?
Klik op de afbeelding!

Documentaire

Rijk door 1 zin

 

Rijk door 1 zin

     

 De Nieuwe Regisseurs

Recente blog